Snabbkurs om matsuveränitet på Färnebo Folkhögskola hösten 2022

Mellan 19 oktober och 9 november 2022 ska kursen Makten över maten gå, på halvfart, distans med en fysisk träff helgen 29–30 oktober. Kursen hålls av NOrdBruk, Jordens Vänner, Latinamerikagrupperna och Afrikagrupperna.

Kursbeskrivning: 

Lär dig hur vi tar makten över maten och försvarar vår jord – i Sverige och i Latinamerika. Vi lär oss om hur vi kan bidra till matsuveränitet, alltså att makten över maten finns i händerna på de som producerar och konsumerar den, istället för att styras av vinstintressen och storföretag. Matsuveränitet betyder också att maten ska produceras på ett hållbart sätt så att framtida generationer också kan förse sig och sina familjer med näringsrik mat.

Latinamerika är världens farligaste region för miljö- och människorättsaktivister, därför kommer kursen också att belysa deras situation, våldet mot dem och det krympande utrymmet för civilsamhället, inte bara i Latinamerika utan även globalt. Vilken roll spelar Sverige i utvecklingen och hur kan vi kämpa för solidaritet och en annan utveckling?

Kursen ges digitalt under tre veckor och vi möts under en kurshelg i Österfärnebo där vi har kreativa workshops om hur vi kan engagera oss. Vi planerar och genomför tillsammans projekt som kan se till att lyfta frågorna. Vi tillagar och äter lokalt producerad mat tillsammans.

Sista ansökningsdatum 5 oktober.

Uppdatering våren 2023: kursen planeras att hållas igen, hör av er för mer information!