Bönder från hela Europa demonstrerar i Bryssel!

Först nu när jag strax ska möta FIAN-folket upptäcker jag att här finns ett öppet datanätverk här på hotell Royal (kungligt värre således). Men jag hade förmodligen inte orkat röra en tangent i går kväll, dom kör sådana fruktansvärda arbetspass i CPE. Söndag steg jag upp klockan 4 på morron för resan till Bryssel och var framme vid klostret och mötet (ingen lunch serverad) klo.14.00 sedan höll vi på till kl. 23.30 och snackade.

Vi lämnade klostret kl 8.30 i går och tog Metron till avgångsplatsen för Via Campesina-demonstrationen, som blev försenad p.g.a. att bussarna från Spanien och Frankrike hade stoppats på motorvägen och genomsökts av polisen, som inte hittade några bömber. Denna terroristskräck – och tydligen har de inte ens i Bryssel lärt sig att det är franska LRF -FNSEA (COPA), som använder våldsmetoder och inte CPE. Sedan demonstrationståg upp till Schuman (ungefär 400 deltagande bönder – 1 från Sverige och två från Norge – och ändå sa fransmannen som höll ett tal utanför rådsbyggnaden –  vi har i dag samlats här bönder från Skandinavien och hela Europa.

Kl 3 (15) gick vi till EU-parlamentet och jag råkade vara den som fick min namnbricka först  av alla och som inbjudare stod under namnen ”graefe zu Baringdorf (mp – parlamentet ). Jag visade brickan för en rumän (tyska minoriteten i Rumänien) Wilhelm och han blev väldigt imponerad då han trodde att inbjudarnamnet var min titel, och sa Oh, du är en greve? Och jag höll masken en stund och skojade vidare på skämtet och sa att – Ja, i Rumänien har ni väl bara en greve – greve Dracula. Han skarattade gott och jag avslöjade skämtet.  

Vi var 50 st på mötet i parlamentet och när jag satte mig vid det runda jättebordet hamnade jag bredvid den plats där sedan ordförande för Jordbrukskommissionen placerade sig efter att han anlände. En engelsman vars namn jag just nu glömt, men jag läste faktiskt av  en slumpn en artikel om honom i Farmers Weekly för en månad sedan. Efter det mötet så gick vi till COAGs kontor  och därefter var det dags att ta Metron till hotellet. Då var jag ganska mör – må jag säga.

Tiden hastar – synd ändå att jag inte hittade nätverket i går kunde ju åtminstone försökt skriva några rader om demonstrationen, jag tog ju även en del bilder från den – synd att inte fler vill fara på sådana här utflykter, det är nämligen en fantastisk stämning – koskällor från Schweiz och mycket annat skoj.

Ha dä – som dom sa till mig norrmännen när de for hem i går!

Hans R